Кошницата ви е празна.
Български 
Търсене
Ключови думи
фолклор
Ключови думи
Разширено търсене
photo filters
Категории
lightboxes

Резултати (54)

 auto
 Меню
Занаяти в Златоград Тъкачница
Занаяти в Златоград Тъкачница Занаяти в Златоград стария град, тъчене на черги. Тъкачница.
Нестинари
Нестинари Нестинарството - така наречено “ходене върху жар с боси крака” се е родило още преди Христа, като езически ритуал изпълняван от древните траки. С танцуване върху жарта, изпаднали в транс, те посрещали настъпващото лято, възхвалявали името на бог Слънце, който носил със себе си огъня и го молели да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.

Нестинарка Десислава Жекова

https://nestinari.bg
Лазарки лазаруват в национални носии
Лазарки лазаруват в национални носии Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни. Хвърлянето на венеца в реката на селото показва коя мома ще се омъжи.
Лазарки лазаруват на лазаров ден
Лазарки лазаруват на лазаров ден Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни.
Лазарки лазаруват в народни носии
Лазарки лазаруват в народни носии Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни. Хвърлянето на венеца в реката на селото показва коя мома ще се омъжи.
Лазарки лазаруват с народни носии
Лазарки лазаруват с народни носии Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни. Хвърлянето на венеца в реката на селото показва коя мома ще се омъжи.
Лазарки лазаруват с български носии
Лазарки лазаруват с български носии Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни. Хвърлянето на венеца в реката на селото показва коя мома ще се омъжи.
Лазарки лазаруват на Лазаров ден
Лазарки лазаруват на Лазаров ден Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни. Хвърлянето на венеца в реката на селото показва коя мома ще се омъжи.
Лазарки лазаруват на лазаров ден
Лазарки лазаруват на лазаров ден Лазарки лазаруват в национални народни носии на лазаров ден, за здраве и благоденствие. Български обичаи и традиции са обличането на народно носии и пеенето на народни песни. Хвърлянето на венеца в реката на селото показва коя мома ще се омъжи.
Писана чиния
Писана чиния Писана чиния заснета в стария град на Трявна
Текстил
Текстил Ръчно тъкан текстил. Занаятчииство от Трявна
Цървули върху овча кожа
Цървули върху овча кожа Кожени цървули върху овча кожа. Снимка от стария град в Трявна.
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Експозиция от етнографски музей Варна. Интериор от стара варна.
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Експозиция от етнографски музей Варна. стар български интериор.
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Експозиция от етнографски музей Варна. Носии и стар български стан.
Стари селски дървени пособия
Стари селски дървени пособия Стари селски дървени пособия и посуда част от българския селски национален фолклор и история.
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Експозиция от етнографски музей Варна. Хлеб и хлебопроизодство.
Етнографски музей Варна
Етнографски музей Варна Експозиция от етнографски музей Варна. Пособия за жътва и прибиране на житото.
Стара каруца
Стара каруца Стара каруца
Стари колела от каруца
Стари колела от каруца Стари колела от каруца. Експозиция на български занаяти
Лазаров ден
Лазаров ден Лазаров ден в село Еркеч. Лазарки пускат венците си в реката, ако те не заседнат ги чака женитба.
Лазаров ден
Лазаров ден Лазаров ден в село Еркеч. Лазарки се готвят за хорото в което не трябва да прекъсват връзката помежду си.
Даскаловата къща
Даскаловата къща Интериор от стара къща. Даскаловата къща - с незалязващите слънца на таваните. Типичен представител на ранновъзрожденската тревненска къща. Строена е през 1804-1808 г. от майстор Димитър Ошанеца и неговия помощник Иван Бочуковеца. През 1808 г. те сключват облог за направата на дърворезбените тавани. Работени в продължение на 6 месеца слънцата и до днес остават недостижим връх в резбарското изкуство.
Менци
Менци Менци наредени на дувара в стара Дряновска къща
Чапраз
Чапраз Чапраз от народна Българска носия
Изба в Мелник
Изба в Мелник Изба в град Мелник
Български занаяти
Български занаяти Български занаяти, коларство.
Велик ден
Велик ден Белият ангел.Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън.