Кошницата ви е празна.
Български 
Търсене
Всички файлове
Категория
Забележителности от България
Ключови думи
Разширено търсене
photo filters
Категории
lightboxes

Забележителности от България (2426)

 auto
 Меню
Писмо на Христо Ботев
Писмо на Христо Ботев Писмо на Христо Ботев, подписано от него и подпечатано с печата на Радецки
Къщата на Христо Ботев
Къщата на Христо Ботев Родната къща музей на Христо Ботев в град Калофер
Къщата на Христо Ботев
Къщата на Христо Ботев Родната къща музей на Христо Ботев в град Калофер
Къщата на Христо Ботев
Къщата на Христо Ботев Къщата на Христо Ботев в град Калофер
Къщата на Христо Ботев
Къщата на Христо Ботев Родната къща музей на Христо Ботев в град Калофер
Фар нос Шабла
Фар нос Шабла Снимка на Фар нос Шабла

Най-старият морски фар на Балканите се намира в България.
село Боженците
село Боженците Село Боженците се намира в средна Стара планина, на изток от Габрово, по пътя за Дряново. Един от стоте туристически обекта на България.
Стария град на Трявна
Стария град на Трявна Тря̀вна е град в област Габрово, Централна Северна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Трявна. Населението на града към 2009 година е 9 831 жители , което го прави третото по големина населено място в областта.
Мальовица
Мальовица Връх Мальовица - Рила планина, България
Калиакра
Калиакра Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 60 километра североиточно от Варна.
Побити камъни Белослав
Побити камъни Белослав Побитите камъни са много рядък геоложки феномен не само за Балканския полуостров, но и за цяла Европа. поред учените природното образование се е формирало през еоцена или преди цели 50 милиона години, когато тези земи, а и цялата югоизточна част на Стария континент са били дъно на Световния океан.
Трявна часовниковата кула
Трявна часовниковата кула Трявна часовниковата кула и стария мост
Стари къщи от село Боженци
Стари къщи от село Боженци Село Боженците е архитектурно възрожденско селце в близост до Габрово, популярно със своята възрожденска архитектура.
Широка Лъка, Родопи
Широка Лъка, Родопи Широка Лъка, Родопи
Дяволският мост, село Ардино
Дяволският мост, село Ардино Дяволския мост е средновековен мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино в Родопите.

Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, височината на централния свод е 11-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.
Райското пръскало
Райското пръскало Водопад Райското пръскало, централен Балкан, резерват Джендема. Височина на пада 124,5 м. Най-високият водопад на Балканския полуостров.
Етъра Габрово
Етъра Габрово Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство. Изграждането му започва през 1963 г. по проект на Лазар Донков. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а по-късно са изградени и другите обекти.
Асенова крепост
Асенова крепост Асеновата крепост е средновековна крепост, намира се в Родопа планина на 2 km от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край.
Дяволският мост село Ардино
Дяволският мост село Ардино Снимка от Дяволският мост село Ардино, Родопа планина.

Дяволския мост е средновековен мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино в Родопите.
Нос Калиакра
Нос Калиакра Калиакра e нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 60 километра североиточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта.
Плаковски манастир
Плаковски манастир Плаковски манастир - България

Плаковският манастир "Св. Пророк Илия" е основан по времето на цар Иван Асен II, като първоначално се е намирал на няколко километра от днешната обител, където все още може да се види малка старинна църква. На сегашното си място манастира е издигнат през втората половина на 13в., и както повечето манастири около Велико Търново е разрушен по време на османското нашествие.
Изглед от нос Калиакра
Изглед от нос Калиакра Cape Kaliakra // Калиакра e нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна.
Местността Побити Камъни
Местността Побити Камъни Местността Побити Камъни е един от най-уникалните геоложки феномени в света. Цялата местност е покрита с изправени естествено образувани колони, от където идва и името и - "Побити Камъни".
Етъра Габрово
Етъра Габрово Етъра в Габрово е единствения по рода си музей на открито в България, който включва занаятчийски дюкянчета, възрожденска архитектура. Един от Стоте национални туристически обекта.
Рупите
Рупите Рупите, параклисът на баба Ванга.

Един от 100-те национални туристически обекта на България
Шуменска крепост
Шуменска крепост Шуменска крепост - Старият град