Кошницата ви е празна.
Български 

Пещера Леденика концертна зала

  jordan_rusev ID: 9425

Размер 2400 x 1599 px    •    цена 10.00 лв.
Размер 3000 x 1999 px    •    цена 14.00 лв.
Размер 3450 x 2298 px    •    цена 18.00 лв.
Размер 4200 x 2798 px    •    цена 30.00 лв.
За повече информация и отстъпки се свържете с нас.

Файл детайли:

Категория: 100-те национални обекта Водопади и природа Ключови думи леденика пещера пещерата враца врачански балкан забележителности българия туризъм красиви снимки Описание: Пещерата е дълга около 300 м и има десет зали, най-голямата от които е известна като Концертната зала. Температурата в пещерата варира от –7°С до 15°С, до 8°С във вътрешността. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно изключително малко езеро , наречено Езерото на желанията.

Първата зала е Преддверието и това е най-ниската част на пещерата. През зимата и пролетта в тази зала се формират ледени сталактити, сталагмити и сталактони, откъдето идва името на пещерата. Следват няколко метра, през които човек трябва да се движи ниско наведен - проходът Плъзнята. През него се достига до Малката зала, която има почти кръгла форма. След още едно стеснение се достига Голямата Концертна зала, в която най-интересни са образуванията Крокодилът, Главата на великана, Соколът, Дядо Коледа, Къщичката на баба Яга и много други.

От Голямата зала по железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските и се стига до т.нар. Бяла зала. Тук могат да се видят образуванията Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича Седмото небе.